Забележителности

Белоградчишката крепост "Калето"

За да се укрепят по-добре в първите два века от своето господство на Балканския полуостров, римляните положили големи грижи за построяване на здрава укрепителна система и за прокарване на удобни(стратегически и търговски) пътища. По това време (III в. от н. е.) вероятно е изграден и кастелът край Белоградчик. Той е трябвало да контролира тази част от пътя, прокаран от гр. Рациария (близо до днешното село Арчар, Видинска област) към вътрешността на империята. Така било поставено началото на изграждането на крепост сред белоградчишките скали.
В околността са запазени останки и от други крепостни застроявания с наблюдателни цели - при село Кладоруб (някогашното римско селище Камбустика), до село Граничак в местността Ханище, при село Дъбравка и другаде - общо 17 на брой.
Римляните използували при строежа естествената непристъпност на скалите, като издигали само две стени от северозапад и югоизток. От другите страни за преграда и днес служат два огромни скални масива, високи по 80-100 м. Крепостните зидове били здрави, с дебелина в основите от 4 до 5 м и високи от 12 до 15 м. Този римски кастел бил и крепост-наблюдателница. Крепостта разполагала с две щерни за вода, издълбани в скалите, дълбоки около 5 м, които се пълнели със снежна и дъждовна вода и събраното количество се пазело като неприкосновен запас.
Недалеч от крепостта са открити останки и на римски аквадукт (водопад). В северозападната част на кастела е запазено почти напълно едно подземие, изградено вероятно по-късно от българите.
На няколкостотин метра югозападно от крепостта на самотна стръмна скала се намират руините на друго старинно укрепление.

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали - едно от многото природни чудеса на България. Ако идвате от София ще видите първата група скални образувания - Фалков - Боровец. Втората скална група Липеница се намира източно от града, от които най - голям интерес предизвиква Динозаварското и Латинското кале ( стратегическа крепост заобиколена от укрепителна стена. Струва си да се види Лепнишката пещера.

Рабишката пещера

Рабишката пещера или още Магурата е открита близо до село Рабиша, на 34 км. северозападно от Белоградчик. Формирана е преди 3 - 4 милиона години.Уникална със скалните рисунки правени с прилепно гуано.

Астрономическата обсерватория

Астрономическата обсерватория се намира в покрайнините на града и притежава един от най - мощните телескопи в България.

Историческият музей

Историческия музей се намира в Ренесансовата къща на семейство Панови (1810), която сама по себе си е архитектурен паметник. Тя е разположена в центъра на града на.

Природонаучният музей

Експозицията на природонаучния музей съдържа 520 експоната, а фонда разполага с още 2500.

Джамията

Джамията Х. Хюсеин датира от 1751 година и е единствената оцеляла сграда от старото селище. Също така можете да посетите и църквата "Св.Георги победоносец", която е била построена през 1868 г.


Къща за гости Маркашница - Белоградчик

www.zumbla.net | www.blacksound.eu | www.ecars.bg | Круизна агенция travelagi