Туристически места11 Причини да посетите Белоградчик

11 Причини да посетите Белоградчик

Няма спор, че винаги има поне 11 причини да посетите Белоградчик и района. Разбира се, ние го приемаме като даденост и не му обръщаме чак такова внимание. Според нас обаче, имаме достатъчно основание да отдадем на тази част на България нужното внимание. В днешните динамично променящи се условия на пътуване си заслужава да отразим и тази дестинация. Поради тази причина решихме да изтъкнем 11 причини да посетите Белоградчик. Естествено е повечето вече да ги знаете, но се надяваме да прочетете статията ни, и кой знае – може пък да намерите нещо интересно в нея и да посетите северозападния регион на страната ни. За да не Ви отегчаваме с излишни приказки, нека да започнем да изброяваме въпросните причини да посетите Белоградчик.

Белоградчишките Скали

Няма как да не започнем една от основните причини да посетите Белоградчик, а именно Белоградчишките скали. Всеизвестният природен феномен се е образувал преди около 230 милиона години. Бил е винаги там, и най-вероятно ще остане и след нас. Местността грабва окото с множеството причудливи форми, изваяни от климатичните условия. Естествено е да има легенди за почти всяка от тях, които можете да научите от местните хора. За любителите на красиви гледки си струва усилието да изкачат на най-високата част на скалите. От малкото плато се открива незабравим пейзаж към Предбалкана, главното било за Западна Стара планина и част от хълмовете на Дунавската равнина.

Add Your Tooltip Text Here

Белоградчишката Крепост 

Неразделна част от скалите е Белоградчишката крепост. Опасваща подхода към тесния проход за изкачването към скалите, тя сякаш се явява като естествен придатък на природните образувания зад нея. Стените се издигат като страж пред непристъпните на пръв поглед скали, които от своя страна формират част от укрепителните съоръжения. Конструкцията датира още от времето на римската империя. Разбира се има легенди и за нея, но по-значителните събития, с които е запомнена датират основно от 19 век, когато България е била окупирана от Османската империя. Многобройна са битките, на които тази съвкупност от подреден и естествено разположен камък са били свидетели в продължение на векове. Крепостта, в съвкупност с Белоградчишките скали са две от основните 11 причини да посетите Белоградчик. Но ние сме Ви подготвили още.

Belogradchik_Fortress_Baloon
Add Your Tooltip Text Here
Add Your Tooltip Text Here

Исторически Музей

По пътя за Белоградчишките скали и крепостта, в една от възрожденските къщи на Белоградчик се намира историческия музей. Както вече сте се досетили, експозицията представя времето на борбата на местното население срещу османските завоеватели. Пред музея има паметник на българин свързан с въстанието от 1850 година.

Museum, Belogradchik, Historical
Add Your Tooltip Text Here
Add Your Tooltip Text Here

Природи-Научен Музей

Завършваме музейната част, като споменаваме природонаучния музей на Белоградчик, който се намира в посетителския център непосредствено до крепостта. В него ще можете да се запознаете с най-известните представители на флората и фауната на Северозападна България, тъй като е най-големият природонаучен музей в Северозападна България.

Обсерваторията в Белоградчик

Задържаме Вашето внимание все още в непосредствена близост до Белоградчик, за да Ви предложим да погледнете от разстояние астрономическата обсерватория на Белоградчик. Тя се явява част от БАН и по специално Института по астрономия. За съжаление обсерваторията не приема посетители и посещенията там са преустановени. Намира се в непосредствена близост до Белоградчишката крепост и може да се види оттам. Погледнато от другата страна, от позицията на обсерваторията се открива прекрасна гледка към Белоградчишките скали и крепостта. Идеалното място за снимки след обяд, за тези които искат да имат всичко това на един кадър.

Пещера “Магура”

Някои може би си спомнят естествено пенливото вино „Магура“, което се произвежда там. Но сега не сме на тази тема, макар че е хубаво да и отдадем дължимото в някоя друга публикация. Да поговорим за пещерата. Намира се във Рабишката варовикова могила и се счита за една от най-големите пещери в България. За съжаление, все още не е изследвана изцяло. В частта отворена за посетители могат да се видят много интересни пещерни образувания, а също така праисторически рисунки, датиращи от различни епохи. Открит е и изрисуван древен слънчев календар-един от най-ранните в Европа. Тази дестинация може би е третата от 11-те причини да посетите Белоградчик и повярвайте ни, няма изобщо да съжалявате.

Пещера Магура

Езерото Рабиша

На излизане от пещера Магурата, погледа Ви се спира на Рабишкото езеро. Формирано от разместване на земните пластове, което е образувало малка котловина. В последствие тя се е запълнила с вода. Това, което е интересно за езерото е факта, че то е безотточно-една рядка природна аномалия. Може да се практикува лов, риболов и за по-смелите плуване, въпреки че не е много дълбоко. Естествено и тук избуяват местни легенди за чудовище, обитаващо езерото. Кой знае-може пък да имате късмета или нещастието да го срещнете.

Пещера Венеца

Пещерата се намира на около 15 км от Белоградчик. Атракцията на пещерата е цветното осветление, направено със средства по програма на Европейския фонд за възстановяване и развитие.  Вътре могат да се видят най-различни пещерни образувания, което я прави една от най-красивите в страната. За това, разбира се, допринася осветлението което представя формированията по един уникален начин. Тук могат да се срещнат форми от полускъпоценния камък оникс и различни кристали. Със сигурност това е една от причините да посетите Белоградчик, като оставим на страна другите забележителности.

Пещера “Козарника”

Недалеч от пещера Венеца се намира и друга такава – Козарника. При последвалите археологически проучвания са открити едни от най-ранните свидетелства за присъствието на хора не само по тези земи, но и в Европа. тук няма да можете да се насладите на скални образувания, но от друга страна ще обогатите историческите си познания за произхода на съвременния човек.

Църквата в Башовица

Средновековната църква с намира в района на пещерите Венеца и Козарника. Днес там могат да се видят само руините на сградата. За съжаление покровителя на църквата е неизвестен и досега не са намерени доказателства за името, което е носила. Малкото фрагменти от фрески, които са открити са сравнявани със стила на Боянската църква, които датират от 13 век.

Вовдопад “Бела Вода”

В близост до село Стакевци, община Белоградчик се намира водопад Бела вода. Естествено е разположен в красива гориста местност, сред широколистна гора. Височината му е около 15 метра. По коритото на Стакевска река могат да се видят още няколко малки водопада.

Финални Думи

Ако четете тези думи, значи сме успели да задържим вниманието Ви дотолкова, че да прочетете всичко до края. Надяваме се, че с успяхме да събудим Вашия интерес и любопитство, за да пожелаете да изследвате това малко по-неизвестно кътче на красивата ни родина. До нови срещи с екипа ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

aa
Follow us

Login

Register

terms & conditions