UncategorizedПещера Магура
Пещера Магура

Пещера Магура

Пещера Магура е едно от най-известните туристически места в България и е известна със своите многоцветни зали и изумителни структури от капкова вода. Но освен като туристическа атракция, Пещера Магура е била обитавана и през историята е била дом на множество животни и хора.

Открити са следи още от каменната епоха, когато пещерите са били убежище за ранните хора. През по-късните периоди на историята, пещерата е била използвана от различни цивилизации – траките, римляните и славяните.

През 1959 г. българският спелеолог Янка Тонкова установява, че в пещерата има следи от хора в периода около 7000 г. пр. н. Първобитните хора населяващи този регион са оставили видни след от пребиваването си в пещерата. Останки от първобитни жилища, огнища и така известните рисунки върху стените на пещерата изобрязаващи фигури и животни, ловни сцени, слънчев календар и обреди.

Пещерата Магура е била използвана като убежище и по време на войните. През Втората световна война пещерата е била използвана от партизаните за скривалище и оръжейно складиране.

Днес, Пещера Магура е изцяло туристическа атракция и никой не живее в нея постоянно :). Посещението и е уникално изживяване за всички, които обичат да бъдат близо до природата и да се наслаждават на красивите гледки, които може да предложи това магическо място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

aa
Follow us

Login

Register

terms & conditions