Пещера Лепеница

Пещера Лепеница

Пещерата Лепеница е различна. Обичайните карстови образувания, като сталактити, сталагмити и пещерни драперии ги няма. Магура, Венеца, Козарника и останалите известни пещери в района са с бяло до кремаво оцветяване, а Лепеница прелива от ръждиво до розово, досущ като Белоградчишките скали. Всички посещавани от човека пещери имат вход, но при колко от тях е двуетажен, както тук? Лепеница е като никоя друга – красавица без аналог, но и носителка на особен смисъл, който е търсен още от древните.

От гледна точка на геологията, причината за нейната уникалност е проста. Пещерата е образувана в триаските пясъчници на Белоградчишките скали, а те за разлика от варовиковите скали,  не съдържат минерала калциев карбонат, който се разтваря от водата и отлагайки се образува познатите пещерни форми, като сталактити и сталагмити. Пясъчникът не се разтваря от водата, но пък слабо споените пластове в масива са податливи на механично разрушаване. Водата има много начини да оформя скалите и това я прави уникален скулптор.

Пещерата Лепеница се намира на около 4 километра от Белоградчик по пешеходен маршрут от града, който се изминава за около час и половина в посока. С помощта на автомобил,  можете да съкратите пешеходния преход до 40 минути, или дори 20 ако пришпорите машините по черния път до местността Маркашница. Но защо да си давате този труд, след като няма никакви пещерни образувания? Защото това, което се разкрива на втория етаж на пещерата е изумително. Горният отвор е с формата на око, с което сякаш майката Земя наблюдава своите любими творения – скалите, дърветата, орлите и прииждащите поклонници. Погледнете и Вие!  Развихрете своето въображение! Виждате ли кораба, навитата змия, всичките тези скални лица? Но не всичко се разкрива просто ей така. В дълбините има тъмни дупки и прилепи. На долното ниво се разкриват все още видими археологически пластове от каменно-медната и бронзовата епоха (5-6 000 години), сред които изследователите са открили керамика, следи от пшеница, ечемик и кости на различни животни. В скалния масив над пещерата древните са създали звездна карта, а дори и днес техни последователи посрещат най-важния гост на пещерата – Слънцето. На важните календарни дати като зимното и лятното слънцестоене и двете равноденствия, слънчевите лъчи проникват в недрата на Лепеница, съчетавайки символично небесния ни покровител – Слънцето и майката на всичко живо – Земята. Заповядайте и Вие на това вълшебно място!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

aa
Follow us

Login

Register

terms & conditions