Пещера “Магура”

Пещера “Магура”

Някои изследователи на човешкото минало наричат Магурата “Осмото чудо на света”. Но защо? Пещерата Магура се намира в Рабишката могила на Западния Предбалкан, на 371 м надморска височина, в община Белоградчик, Видинска област. Общата дължина на откритите досега галерии е около 2,500 метра. Образуването на Магурата е започнало преди около 15 милиона години. Първите следи от човешко присъствие в Магурата датират от 8 хиляди години пр. Хр. в епохата на неолита, като хората са я населявали до раннобронзовата епоха. Защитена от ЮНЕСКО като природна забележителност, пещерата наподобява подземна катедрала и е една от неповторимите туристически атракции на Европа. Магурата е изключително богата на карстови образувания, като сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови езера и др. В нея се откриват и праисторически селища и кости от изчезнали пещерни животни. Това, което я прави наистина уникална, са изключително добре запазените пещерни рисунки. Те изобразяват ловни, ритуални и други сцени, включващи танцуващи фигури, ловци, и маскирани хора, които участват в непонятни за нас ритуали, животни, геометрични фигури, изображения на Слънцето, и звездите. Сравнени с шедьоврите на палеолитното изкуство от Шове, Ласко и Алтамира, тези от Магурата са по-малко колоритни, но много по-символни и абстрактни. След толкова хилядолетия, рисунките от пещерно гуано /тор от прилепи/, са все така въздействащи. Те не спират да провокират човешкия разум и въображение да създава хипотези, и митове за чудесата на този подземен свят. Разстояние за преминаване 1,7 км. Времетраене 1 час.

Информация за туристическия обект

  • Пещера с праисторически         рисунки         
  • Уникални пещерни                       образувания
  • Възраст на пещерата – 2 200 000 години
  • Топ туристическа.                          дестинация
  • Хлъзгав под
  • Висока влажност
  • Температура 10-12 градуса
  • Стръмни стълби

Трудност – Лесна

12 лв

Редовен билет

10 лв

Индивидуален билет за студенти и пенсионери

20 лв

Семеен билет за възрастни с деца до 18 г.

8 лв

За групи студенти и пенсионери над 10 лица с удостоверяващ списък

10 лв

За групи с удостоверяващ.  списък или при сключен договор с туроператорска фирма за посещение на лица над 18 г.

6 лв

Цена за 1 бр. аудиогид

Във всички цени е включена беседа и водач

Валута: Официалната валута на България е българският лев (BGLV). 1 ЛЕВ се равнява на 0,51 евро.

Село Рабиша

  • Всеки ден от
  • 09:30 - 18:30

Първата група влиза в 10:00

Последната група влиза в 16:00

+359 93 296 677

info@visitbelogradchik.com

Важна информация – В пещерата се влиза на всеки кръгъл час, като последното влизане е в 16 ч. Преходът през пещерата отнема около 1 час. Пред пещерата има платен паркинг. Заплащането е еднократно, а не почасово. Залата с праисторическите рисунки е затворена за неопределено време. В друга зала има изградена визуална прожекция на рисунките, така че посетителите да могат да видят и да научат за тях. Пещерата е една от малкото с отделен вход и изход. От изхода се разкрива чудесна гледка към Рабишкото езеро. Разстоянието от изхода до паркинга е около 1 километър. От там гостите могат да стигнат до паркинга пеша, а през летния сезон и с  туристическо влакче.

Къде можете да хапнете и отседнете

Пещера Магура се намира в село Рабиша, като най-близкия хотел с рестрант се намира в непосрествена близост до входа на пещерата. Също така можете да потърсите нощувки в град Белоградчик и района.

Реесторантите в региона предлагат както местни, така и национални вкусни ястия. За да намерите вашето място за хранене, моля, натиснете бутона по-долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

aa
Follow us

Login

Register

terms & conditions