Белоградчишка Крепост Калето

Белоградчишка Крепост Калето

 Преди 2000 години римската държава владеела по-голямата част от земите на Европа. Местните племена и народи често правели опити да изгонят завоевателите, затова римляните строяли укрития и крепости в които да защитават войската и провизиите им. Точно тогава по онова време, неизвестен римски стратег е забелязал над древното селище Фехервар, елипсовидната скална тераса заобиколена от непристъпни червено обагрени скали. Отвесните масиви са били естествена преграда срещу евентуално нападение и е трябвало да се издигне защитна стена само от западната страна на възвишението. Така е била създадена огромната /за средновековните представи/, над 10 акра трудно превзимаема крепост. През дългите години на съществуването си, крепостта е била владение на различни завоевателски армии. Тъй като, са оценявали високо нейното значение за района, всеки който е покорявал крепостта е правил поправки и подобрения в укреплението, което до средата на ХIII век вече е имало функциите на отбранително, наблюдателно, охранително и съобщително съоръжение. Така няколко господстващи през вековете нации, са оставили своя архитектурно-строителен и културен отпечатък между стените на уникалната Белоградчишка крепост.

Белоградчишка крепост Калето – Информация за туристическия обект

  • Скални образувания
  • Древна история
  • В каталога на 100-те                   Национални туристически         обекти
  • Стръмни стълби
  • Високи канари
  • Подгответе си удобни                 обувки

 Трудност – лесна към средна

6 лв

Редовна цена

22 лв

Комбиниран билет включващ следните обекти: Крепост "Калето"; Пещера "Магурата"; Исторически музей; Природонаучен музей; Художествена галерия. Валидност на комбинирания билет - 2 раб.  дни

3 лв

За групи над 10 човека студенти, пенсионери и ученици с удостоверяващ списък

5 лв

За групи над 10 човека с удостоверяващ списък

12 лв

Семеен билет, родители с деца до 18 г.

Аудио гид

6 лв

За аудио гид устройство!

Валута: Официалната валута на България е българският лев (BGLV). 1 ЛЕВ се равнява на 0,51 евро.

Важна информация – Белоградчиша Крепост – “Калето” е най- посещавания туристически обект в региона на гр. Белоградчик. Пред входа има платен паркинг на цена 2,40 лева за автомобил и 6 лв. за автобуси. Цената на паркинга е еднократна и не се таксува на час. В близост до входа на крепостта има обществена тоалетна. За обиколката на обекта ви препоръчваме да сте с удобни подходящи обувки, тъй като се върви по пътеки, скали и стълби. На касата пред входа може да вземете аудио гид на 3 езика – български, английски и румънски.

гр. Белоградчик, ул. Цоло Тодоров 47

От 01 януари до 31 март - 09.00 - 17.00

м. Април - 09.00 - 18.00

м. Май - 09.00 - 19.00

м. Юни - Август - 09.00 - 20.00

м. Септември - 09.00 - 19.00

м. Октомври - 09.00 - 18.00

м. Ноември - Декември - 09.00 - 17.00

+359 093653022

info@visitbelogradchik.com

Къде можете да хапнете и отседнете

Белоградчишка Крепост Калето се намира в гр. Белоградчик. В непосредствена близост се намирата ходели и къщи за гости. От бутона "Настаняване" може да откриете къде да отседнете.

Нашите ресторанти предлагат както местни, така и регионални вкусни ястия. За да намерите вашето място за хранене, моля, щракнете върху бутона по-долу

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

aa
Follow us

Login

Register

terms & conditions