Пещера “Венеца”

Пещера “Венеца”

Мечтаеш ли си пред теб да се разкрие непознат свят, останал скрит от човешките очи в продължение на милиони години? Може би си мислиш, че това е момент достъпен за малцина избрани? Може и така да е, но в чудния свят на българската природа такова преживяване е достъпно за всеки срещу входна такса за посещение на пещерата Венеца. Пещерата Венеца се намира край село Орешец в община Димово, на 14 км от центъра на град Белоградчик, като пътуването от града с кола отнема 23 минути. Спира се на паркинг, от където се поема на кратка десетминутна пешеходна разходка до входа на Венеца. Пещерата е открита и изследвана от местни спелеолози през 1970-71 г., но впоследствие е запечатана. Легенди се разказват за нейната красота до 2015 година, когато е благоустроена и отворена за посещения. Днес можеше да видиш легендата със собствените си очи и да разбереш защо хората описват преживяването като влизане в светилище или храм. Пещерата е богата на пещерни образования като сталактити, сталагмити, хелектити, пещерни драперии, пещерни корали и кристали, както и най-големия сталактон в България с обиколка от 25 метра. Цялата тази приказка от форми е обагрена от колоритно художествено оформление, което те оставя без дъх. Добави към това и кристалите от оникс, образувани по дъното на пещерата и наистина можеш да се главозамаеш. Може би заради това, но най-вече заради тесния проход в началото, където можеш да си удариш главата, влизането става само с каска, а придвижването по специално изградена метална пътека, съоръжена с рампи и стълби, които предотвратяват хлъзгането. Посещението отнема 30-40 минути. Освен този природен храм, в близост до паркинга, може да посетиш старинната църква Свети Георги Руян, чието датиране е обвито в мистерия, но според някои изследователи дори предхожда времето на Борис I Покръстител и християнизацията на българския народ.

Информация за туристическия обект

  • Пещера със съвременно художествено                     осветление         
  • Уникални пещерни                       образувания
  • Постоянна темепература           10 градуса
  • Популярна дестинация
 
  • Висока влажност
  • Пещерни кристали
  • Стръмни места и стълби
  • Обезопасен достъп
6 лв

Редовен билет

3 лв

Билет за ученици

4 лв

Билет за пенсионери

За групи, само с удостоверяващ списък:

4,80 лв

Възрастни

За групи, само с удостоверяващ списък:

2 лв

Ученици

За групи, само с удостоверяващ списък:

3 лв

Пенсионери

Цена за беседа

6 лв

Валута: Официалната валута на България е българският лев (BGLV). 1 ЛЕВ се равнява на 0,51 евро.

Важна информация– В пещерата се влиза на всеки кръгъл час. Преходът отнема около 30 минути. Пред пещерата има безплатен паркинг. Задължително е влизането с каска, която ще получите на входа на пещерата. Групите за влизане са около 15-20 човека.

Mестността Чукара  в землището на село Орешец, община Димово, област Видин. Пещерата се намира на 300 метра югоизточно от селото.

Летен период - 09:00 - 18:00

Зимен период - 09:00 - 16:00

ПОЧИВЕН ДЕН - ПОНЕДЕЛНИК

+359 884 572 372

 pr@venetsa.org

Къде можете да хапнете и отседнете

Пещера "Венеца" се намира в село Орешец на около 11 км. от гр. Белоградчик. Около нея няма места за настаняване, като такива може да откриете в гр. Белоградчик. Кликнете на бутона, за да намерите своето място.

Ресторанти около пещерата няма. Най-близките такива може да откриете в гр. Белоградчик. Моля, кликнете на бутона, за да намерите места за хапване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

aa
Follow us

Login

Register

terms & conditions